Den mest kjente spriten fra Norge er akevitt. Det en sprittype som har blitt produsert helt fra 1500-tallet i Norge. Denne spriten er en viktig del av norsk kultur og blir ofte drukket i sammenheng med høytider som jul og bryllup.
Akevitt eller aquavit kommer fra aqua vita, som betyr livets vann. Det har vært en trend i flere land å kalle opp sprit etter vann. Man kan bare se til vodka, som fra det slaviske ordet voda betyr vann. Dette med vann og liv knyttet til sprit er med andre ord ikke unikt for den norske spriten. I produksjonen er akevitt også, på samme måte som vodka, destillert fra enten korn eller poteter. Etter destillasjonen tilsettes det deretter smak med krydder, urter og fruktoljer. Vanlig smakstilsetning er blant annet fennikel, anis, sitron og appelsinskall i tillegg til kardemomme og spisskummen.
119 år etter siste aquaviten ble destillert og tappet på Sundnes Brenneri., er det tappet og klart for INDERØY AQUAVIT No 1 Single Cask fra Inderøy Brenneri .
– Ja, det stemmer det. Jeg har holdt på noen dager. Jeg er fornøyd, men det hejlper ikke så mye. Det store spørsmålet er om markedet blir fornøyd, sier bonde og destillatør Svein Berfjord på Berg gård.
Linie Aquavit er den mest kjente akevitten i Norge. Grunnen til ordet Linie er at spriten blir sendt med skip i tretønner fra Norge til Australia og tilbake, og dermed passerer akevitten ekvator under transporten. Bevegelsen, fuktigheten og temperaturforandringen gir spriten en helt spesielt god smak. Mange har prøvd å gjenskape disse forholdene på land, men resultatet blir aldri like godt. Derfor reiser spriten den dag i dag frem og tilbake før den blir servert til jul eller andre høytider. Om du er redd for at den gode spriten skal gå tom på festen, gå til innkjøp av en lommelerke med egen gravering, så vet du at det er din private og kan kontrollere inntaket.